Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat |
Autor |
Wiadomość |
benon88 Średni pismak

Dołączył: 10 Lut 2014 Posty: 21
|
Wysłany: Wto Lut 11, 2014 21:48 Temat postu: Sosy |
|
|
SOS GORGONZOLA
składniki:
- wywar warzywny lub drobiowy
- ser gorgonzola ( może być błękitny lazur)
-śmietanka 30 %
- sól
- pieprz ( biały lub czarny najlepiej świeżo mielony)
- gałka muszkatołowa
- masło klarowane bądź olej rzepakowy
Do garnka najlepiej z grubym dnem dodaj bulion następnie wlej śmietankę i dodaj pokruszony ser gorgonzola . Gotuj na małym ogniu aż do rozpuszczenia sera .Gdy sos już lekko zgęstnieje dodaj sól pieprz i gałkę. Bon appétit |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia Nas nie dogoniat

Dołączył: 29 Paź 2003 Posty: 2842
|
Wysłany: Pon Mar 17, 2014 17:40 Temat postu: |
|
|
Sos musztardowy na zimno
- 4 łyżki rzadkiego jogurtu naturalnego,
- czubate 3,5 łyżki musztardy stołowej,
- pół łyżki oleju,
- pół łyżeczki czarnego pieprzu,
- pół łyżeczki granulowanego czosnku,
- dwie krople maggi,
- ewentualnie łyżeczka przegotowanej wody.
Jogurt, musztardę i olej dokładnie mieszamy na gładką, jednolitą konsystencję, jeżeli sos wyda nam się zbyt gęsty, dolewamy wodę. Dodajemy pieprz, czosnek i maggi, dokładnie mieszamy. |
|
Powrót do góry |
|
 |
Małgosia Nas nie dogoniat

Dołączył: 29 Paź 2003 Posty: 2842
|
Wysłany: Wto Lis 11, 2014 18:14 Temat postu: |
|
|
Pikantny sos pomidorowy
- 2 puszki pomidorów krojonych w zalewie,
- 1 cebula biała,
- 1 cebula czerwona,
- 3 ząbki czosnku,
- 1 papryczka chili,
- łyżeczka ziaren kolendry,
- niecała łyżeczka ziaren kminku,
- łyżeczka cukru,
- sól,
- pieprz,
- ulubione zioła (rozmaryn, bazylia, oregano, mieszanka prowansalska...),
- 3 plastry żółtego sera (opcjonalnie).
Cebule i czosnek obieramy, kroimy w kostkę. Paprykę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy pestki, drobno kroimy (tu polecam użyć rękawiczek, ponieważ miąższ chili może podrażnić skórę rąk). Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek, paprykę, pieprz, kminek oraz rozdrobnioną w moździerzu (lub mieloną) kolendrę - mieszając, smażymy do zeszklenia cebuli. Wlewamy pomidory, gdy nabiorą temperatury doprawiamy i dusimy na średnim ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając. Po ok. 15-20 minutach sos jest gotowy. Pod koniec gotowania można dodać rozdrobniony ser, poczekać do rozpuszczenia i rozmieszać. Sos można podawać do makaronu, ryżu lub placków ziemniaczanych. |
|
Powrót do góry |
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach
|
|
|